Slik korrekturleser du teksten selv

Slik korrekturleser du teksten selv

Hvis du velger å korrekturlese teksten selv, har skrivrett.no noen tips til deg. Bruk ordbok eller retteprogram, og du må huske på følgende:

Skriv fullstendige setninger, dvs. setningene må inneholde både subjekt og verbal.

Eksempel: Jeg(subjekt) leste(verbal) det siste kapitlet i boka. Da jeg(subjekt) kom(verbal) til siste side, ønsket(verbal) jeg(subjekt) at boka aldri tok slutt.

(Ikke slik: Jeg leste det siste kapitlet i boka. Kom til siste side. Ønsket at boka aldri tok slutt.)

Tegnsetting 

Bruk av komma. En enkel måte for å vite når du skal sette komma, er å lese teksten høyt for deg selv, og høre etter hvor du naturlig tar en pause i setningen. Der setter du komma. Ikke skriv for lange setninger. Da er det bedre å bruke punktum.

Eksempler: Da jeg var ferdig med boka, sovnet jeg fort.  Selv om den hadde vært ulidelig spennende, var det godt å lukke øynene og gli inn i søvnen.

Da og selv om er subjunksjoner som innleder leddsetninger. Du hører at det må være en pause etter leddsetningen. Og der skal komma stå.

Det skal alltid være komma før konjunksjonen men. 

Eksempel: Jeg sov godt, men drømmene mine handlet om det jeg hadde lest.

Bruk av apostrof

På engelsk brukes apostrof ofte, men ikke på norsk. Eng.: My mother’s birthday, norsk: Min mors bursdag. Eng.: Linda’s books, norsk: Lindas bøker. Når det gjelder apostrof ved genitiv, bruker vi imidlertid apostrof etter ord som slutter på s, x eller z

Eksempler: Mads’ bøker ligger i skolesekken hans. Annie Lennox’ låter er fine. Grete Waitz’ død berørte mange mennesker.

Bruk av utropstegn

Når vi gir en ordre, dvs. bruker imperativ av verbet, setter vi utropstegn. Eksempler: Legg deg ned i sengen din og sov nå! Sitt helt stille på stolen og gjør leksene dine! Ved formulering av ønsker og følelser kan man også bruke utropstegn. Eksempler: Kunne ønske jeg vant i Lotto! Hjelpe meg, for en idiot jeg er!

Bruk av anførselstegn

Ved direkte tale bruker vi anførselstegn. Eksempler: Mannen i den røde bilen på parkeringsplassen ropte: «Hei, du glemte å sette på plass handlevognen». Jeg ble irritert, men svarte høflig: «Det er ikke min handlevogn, men jeg skal selvfølgelig sette den på plass før jeg kjører». I bøker og avisartikler er det vanlig å bruke replikkstrek istedenfor anførselstegn. Eksempel: – Alltid er det noen som blander seg opp i alt mulig, mumlet jeg for meg selv, mens jeg satte handlevognen på plass.

Vi bruker også anførselstegn når vi nevner titler på bøker, filmer og sanger. Eksempler: Har du lest «Åndenes hus» av Isabel Allende? Filmen «Sammen er vi mindre alene» bygger på romanen med samme navn av Anna Gavalda. Bjørn Eidsvåg har mange fine sanger, men den beste er «Eg ser».

Når man er ironisk, dvs. mener det motsatte av det som skrives, kan man bruke anførselstegn. Eksempel: At mannen er «det sterke kjønn», får vi ofte bevis på. Mens kona går på jobb med forkjølelse, blir han sengeliggende en uke.


Bruk og – å riktig.

Og er en konjunksjon som binder sammen setninger og ord fra samme gruppe. Å er et infinitivsmerke som står foran et verb i infinitiv. 

Eksempler: Jeg liker å lese gode historier og bøker.  Krim- og spenningsbøker er favorittene mine. Av og til klarer jeg ikke å legge boka fra meg om kvelden, og da leser jeg til langt på natt. Om morgenen er det et ork å stå opp.

Velger du å la en profesjonell korrekturleser ta seg av teksten din, vet du at oppgaven blir så perfekt den kan bli. skrivrett.no tar gjerne jobben for deg.

Lykke til!

Please follow and like us:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skrivrett.no